Make your own free website on Tripod.com
PENGENALAN | MAKLUMAT DAN CONTOH SOALAN DPLI&KPLI | DPLI / KPLI

PANDUAN DIPLOMA PERGURUAN LEPASAN IJAZAH

DIPLOMA PENDIDIKAN LEPASAN IJAZAH KURSUS PERGURUAN

KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH (KPLI)

Cause and Effect dalam Mtest

Cause and Effect

Sebenarnya, calon-calon KPLI akan mempunyai kelebihan/edge berbanding calon-calon lain sekiranya bijak menggunakan beberapa 'teknik penyelesaian' seperti hubungan cause and effect...kesan dan akibat...

Kami akan berikan contoh beberapa soalan yang boleh diselesaikan menggunakan teknik ini, terutamanya pada soalan-soalan di kertas pemahaman Bahasa Melayu..

Apakah kesannya pada anda ? Sudah tentu lebih pantas menjawab..

Untuk menyelesaikan soalan-soalan di sana, jika anda sudah tahu rahsia untuk membuka botol dan jika sentiasa dilatih kebolehan menyelesaikan soalan-soalan dengan pantas, sudah tentu banyak kelebihan yang akan anda miliki.


Kami telah mengambil inisiatif untuk mengumpulkan kesemua tips-tips dan teknik-teknik KPLI di laman web kami , di harap sekiranya calon inginkan ' the extra mile' , boleh berkunjung ke sana. ;)

soalan MTEST TERDIRI DARI 4 BAHAGIAN

ANALITIKAL,INSAK,MATEMATIK, BAHASA MELAYU, BAHASA INGGERIS

SEMUA ADA DALAM PAKEJ KAMI

Tips Jawab Analitikal

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan

Memang sukar untuk menjawab soalan analitikal, jika anda sudah membeli buku soalan analitikal yang dijual di MPH, rasanya cik akan setuju dengan saya bahawa SOALAN - SOALAN di dalam buku itu sangat susah, sadangkan soalan sebenar TIDAK SESUKAR ITU.

Jadi usah bimbang, usah terlalu memikirkan anda boleh jawab atau tidak soalan analitikal, kerana dibimbangi anda akan hilang fokus untuk menjawab soalan-soalan lain

Sebenarnya, calon perlukan konsep BALANCE iaitu seimbang, cuba limitkan sekurang-kurangnya SALAH 5 SOALAN sahaja untuk setiap bahagian

Samada soalan anlitikal, math, bm, bi dan INSAK, limitkan hanya 5 soalan sahaja yang saya mampu buat salah untuk setiap bahagian kerana MARKAH LULUS sangat tinggi dari 80 -90 markah setiap kertas

Ini bermakna, jika anda BALANCE menjawab kelima-lima kertas, anda sudah ada GOOD chance untuk berjaya... BALANCE, jangan pula terlalu fokus atau terlalu takut untuk menjawab soalan-soalan pula dibimbangi anda akan kecundang

SEIMBANG bagi setiap kertas, usah fokus kepada analitikal dan math sahaja, kerana pemarkahan melihat kepada markah keseluruhan dan bukan mengambil calon yang high mark di bahagian tertentu sahaja

Usah bimbang, bayangkan pada tahun-tahun sebelum ini, calon-calon langsung tiada rujukan dan panduan, namun mereka masih boleh berjaya...mereka tidak dibimbing oleh sesiapa dan kebanyakkan yang saya temuramah dan tanya, mereka menjawab " AKU GAMBLE AJE, MAYBE NASIB AKU OK TAHUN NI'

Tapi seperti anda dan saya juga, kita tidak mahu bergantung hanya pada nasib, perlu usaha semaksimum mungkin dan tingkatkan peluang berjaya

Tips Analitikal

Setelah anda baca soalan dan langsung 'BLANK' tidak tahu jawab, baca kembali slow-slow dan perhatikan setiap ayat dan syarat betul-betul....elakkan berfikir perkara lain, pedulikan calon lain yang ada ditepi di depan atau dibelakang, mereka tidak boleh bantu anda..fokus 200% pada soalan dan syarat-syarat yang diberikan

Ringankan jari anda memegang pensil dan contenglah sesuka hati anda, walaupun penjaga exam tidak membenarkan anda conteng soalan, conteng aja mereka tidak akan marah..mereka pun faham anda tertekan untuk menjawab, tanyalah sesiapa sahaja, malah penemuduga sendiri KETAKUTAN bila menjawab soalan analitikal

Anda buatlah kekotak, gamabarajah, anak panah atau apa sahaja....peluang sekali sahaja, soalan analitikal tidak boleh dijawab secara berfikir dalam otak sahaja, ia perlu ditulis di atas kertas dan perlu fokus anda...Conteng jangan tak conteng

CALON-CALON SEMUA TAKUT BILA JAWAB ANALITIKAL SO ANDA SEMUA SENASIB,BUAT APA BIMBANG LEBIH-LEBIH ??

Jika ramai tak lulus, graf akan turun, bukankah begitu ?? Give your best

posted by Mr Siber at 8:40 PM | 0 comments
Friday, June 02, 2006
Soalan 18 dan 19

Soalan temuduga

Cuba anda lihat respon-respon dari 2 calon ini, dan jika anda ialah penemuduga, calon manakah agaknya yang lebih layak diterima untuk KPLI ?

Soalan Penemuduga :

Apa pendapat kamu tentang berlakunya masalah keciciran murid di sekolah rendah ?

A : Saya rasa, keciciran berlaku disebabkan oleh kekurangan kemudahan di kawasan pedalaman dan murid tidak didedahkan dengan teknologi ICT.

B. Pada pendapat saya, masalah keciciran yang berlaku di sekolah rendah adalah satu cabaran getir bagi Kementerian Pendidikan, terutamanya kepada guru yang mengajar di kawasan luar bandar dan di kawasan pedalaman. KPM perlu mengatasi masalah ini dengan cara mengenalpasti puncanya terlebih dahulu dan melakukan program intervensi mulai hari pertama persekolahan, menambahkan lagi kuantiti asrama pusat, dan memperkemaskan program sokongan murid seperti RMT, SPBT, Bimbingan dan Kaunseling, dan Perkhidmatan Kesihatan di sekolah rendah.



Komen 1 : Penggunaan saya rasa dan pada pendapat saya, pada awal-awal lagi memberitahu penemuduga bahawa calon B adalah lebih konfiden berbanding calon A. Secara psikologi, saya rasa bermaksud saya tidak pasti, saya hanya bergantung kepada perasaan saya sahaja, saya tidak perlu menyiasat dan mengkaji. Penggunaan pada pendapat saya menunjukkan calon B adalah seorang yang tidak tergopoh-gopoh, merupakan seorang yang suka memberi pendapat, sangat profesional dan lebih yakin.

Komen 2 : Calon A tidak mempunyai penguasaan yang cukup tentang senario yang berlaku di sekolah rendah, sedangkan calon B sudahpun membuat homework dan bersedia lebih awal lagi, Terdapat 'flow' yang bagus pada Calon B, dan setiap apa yang dipertuturkan merupakan jalinan 'point' - 'point' yang memberi keyakinan kepada penemuduga. Penggunaan perkataan seperti RMT dan SPBT menunjukkan calon B mempunyai pengalaman mengajar dan tahu bahawa RMT dan SPBT adalah sangat sinonim dengan sekolah rendah :

BANYAK LAGI PANDUAN DALAM E-BOOK KAMI DAPATKANNYA SEGERA DALAM BENTUK CD ATAU DOWNLOAD TERUS KE E-MAIL ANDA

Contoh Soalan Pada 8.6.2006

1) Diplomat A,B,C,D,E,F boleh menggunakan bahasa di bawah. Diplomat memerlukan penterjemah untuk berkomunikasi di antara satu sama lain.

A Bahasa Inggeris, Perancis

B Hindi, Rusia

C Bahasa Inggeris, Greek tak sure la tapi lebih kurang mcm

D Hindi, Perancis tu la.

E Bahasa Inggeris, Rusia

F Bahasa Inggeris

Soalan yg saya ingat tp xsure.lebih kurang mcm ni. A dan C boleh berkomunikasi.Cari berapa lagi pasangan yg memerlukan penterjemah untuk berkomunikasi

2) Kerusi ada 9,ada SIMON, MAWI, NANI, PUAH, LIZA, RANJIT, OMAR.

Penyataannya: - SIMON duduk sebelah kiri Mawi

- Ranjit duduk di kerusi yang ketiga sebelah Simon

- tak ingat

- tak ingat

3) Jadual belajar.Mereka akan periksa hari jumaat

Fatin mlm isnin,sel, rab, sepanjang khamis

Anis mlm isnin,sel, tak ingat

Ain Lin sepanjang isnin, petang rabu malam

Shanti tak ingat

Soalan : 1) bila mereka boleh belajar bersama-sama

2)

3)

4) mengenai kedudukan di hadapan pentas.terdapat 4 situasi:

A dan B mesti duduk sebelah kanan berhampiran pintu bagi memudahkan mereka keluar.

C dan D mesti duduk berjauhan.tak boleh duduk sama

E mesti duduk tengah-tengah kerana akan menerima Anugerah

F dan G adalah kawan baik.mesti duduk bersama.

(Tak berapa ingat sangat tapi lebih kurang mcm tu la)

soalan lain

1) ORANG GAJI

A KAKAK IPAR

B BAPA AYAM

C IBU MITHALI

D tak ingat

2) Anda sebagai guru disiplin di sekolah akan menjaga displin pelajar di dalam dan luar sekolah

A ya

B tidak

3) Kawan serumah anda lewat pulang.Anda telah memakan makanan yang telah dikhaskan untuk kawan anda

A Wajar

B Tak wajar